Ark Invest — Big Ideas 2022 Raporu
Ark Invest tahminleri ve yatırımları ile teknoloji alanında sözü geçen yatırım firmalarının başında geliyor. 2017’den beri yayınlanan raporun sonuncusu 25 Ocak’ta yayınlandı. Ark’ın 2022 öngörülerini içeren raporda blockchain teknolojilerini kapsayan önemli başlıkları özetlemeye çalışalım.
Tamamını incelemek isteyenler, rapora buradan ulaşabilir.
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde özellikle 5 sektörün büyüme anlamında öne çıkması bekleniyor:
- Yapay zeka
- Pil teknolojileri
- Blockchain
- Robot teknolojileri
- Gen dizilimi
Bu yazının kaleme alındığı tarih itibariyle 1.7 trilyon dolar olan kripto varlıkların toplam piyasa değerinin (market cap), 2030 itibariyle 50 trilyon dolara ulaşması öngörülmüş.
Pandeminin de etkisiyle, dijital cüzdanların kullanımı hiç olmadığı kadar artmış durumda. Aşağıdaki grafiklerde sadece nakit harcamalarda değil, banka transferi ve kredi kartlarının kullanımındaki düşüş de ilgi çekici. ABD’de Cash App ve PayPal’e ait Venmo cüzdanlarının aktif kullanıcı sayıları da J.P. Morgan Chase gibi büyük bankaları geçmiş durumda. Bu sektörde 2026’ya kadar global büyüme beklentisi %78 seviyesinde ki bu da 20 trilyon dolarlık bir pazar büyüklüğü anlamına geliyor.
Blockchain açık kaynak kod ve şeffaf yapısıyla, bankalar gibi aracı kurumlara güvenme ihtiyacını ortadan kaldırması anlamında şimdiden hayatımızda önemli bir yere sahip olmaya başladı. Bitcoin protokolü ile parasal devrim olarak başlayan süreç, özellikle DeFi (finansal devrim) ve Web3 (internet devrimi) teknolojilerinin gelişimine önayak olması bakımından son derece önemli.
Bitcoin
Raporda Bitcoin’in toplam piyasa değerinin artışı, giderek yükselen kurumsal yatırımcı ve devletlerin ilgisi, madencilik sektörünün devasa bir hal alması ve enerji sektörü üzerinde yarattığı etkiler ele alınmış ve 2030 itibariyle Bitcoin’in toplam piyasa değerinin 1.1 trilyon dolardan 28.5 trilyon dolara ulaşması ve buna bağlı olarak bir Bitcoin fiyatının 1 milyon doları geçebileceği öngörülmüş.
Ethereum ve DeFi
2021’de DeFi ve NFT’ler için dominant akıllı kontrat platformu halinde gelen Ethereum’a ait Ether’in toplam piyasa değerinin 20 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
Geleneksel finans fonksiyonlarını ikame eden örnek DeFi hizmetlerini burada tekrar sıralamakta fayda var. Raporda bunların geleneksel muadillerinin boyutunu geçeceği beklentisi dile getirilmiş.
- Bankacılık ve kredi verme: Compound
- Borsa: Uniswap
- Broker: Metamask
- Varlık yönetimi: Yearn
- Sigorta: Nexus Mutual
- Türev işlemler: dYdX
DeFi’lerin yönetimi için önemli yere sahip DAO’ların piyasa büyüklüğünün 71.5 milyar dolara ulaşmış olması da buradaki önemli verilerden biri.
Web3
Blockchain teknolojisi ve NFT’ler ile mümkün hale gelen dijital sahiplik ve aracıların aradan çıkmasının; fiziki işlemlerin online’a dönüş hızında artışa sebebiyet vermesi kaçınılmaz görünüyor. 2021’de NFT satış hacmi 21 milyar dolara ve aylık alıcı sayısı 700 bine ulaşmış durumda.
Halihazırda koleksiyon ve sanat alanları NFT satışlarının %75’ini kapsıyor durumda. Sadece Sandbox ve Axie Infinity üzerindeki NFT satışları, Ethereum ağındaki satışların %25’ini oluşturuyor. Özellikle oyun sektörünün devreye girmesiyle birlikte önümüzdeki 5–10 yılda bu alanda çok ciddi büyüme bekleniyor. NFT’lerin satış, kiralama, teminat verme gibi özellikleri sayesinde sadece al-sat değil, al-kullan-sat modelinde de gelir yaratma potansiyeli taşıması son derece önemli bir detay.
P2E modeli ve GameFi sayesinde oynadıkça kazan hayata geçtiği için hem geliştiriciler daha kolay sermayeye ulaşabiliyor, hem de oynayanlar gelir elde ettiği için bu alan son derece çekici.
Web3 sayesinde 2030’da online harcamaların büyüklüğünün 12.5 trilyon dolar ile offline harcamalara yaklaşması bekleniyor.
Rapordaki blockchain beklentilerini özetlemeye çalıştım. Diğer başlıkları da incelemenizi tavsiye ederim.